Det kan komma en tid i livet då det inte finns en annan utväg än att skilja sig från sin partner. Faktum är att det blir mer och mer vanligt. När man skiljer sig måste man bland annat göra en bodelning.

2013 blev ett rekordår när det kommer till skilsmässor, rapporterar Dagens Nyheter. Ny statistik från Statistiska centralbyrån visar att hela 25 100 äktenskap slutade med skilsmässa under 2013. Denna siffra är den högst uppmätta sedan 1975, då lagändringar gjorde så att man kunde skilja sig snabbare än förut. 2013 hade de äktenskap som slutade i skilsmässa varat i snitt i elva år. I Stockholm varade dock äktenskapen kortast tid i landet eftersom att de tog slut efter i snitt tio år. I Jämtland och Halland varade äktenskapen längst, i snitt 13 år.

Tjänstepension kan delas lika

Det är alltså inte helt otroligt att gifta par går skilda vägar nuförtiden. När man skiljer sig är det inte bara en stor känslomässig påfrestning, utan det är även många praktiska bitar som kan bli jobbiga. Till exempel måste man ofta komma överens om vem som ska få bo kvar i det gemensamma boendet, eller om båda kanske flyttar och man säljer bostaden. Oavsett hur man gör kan man hitta en bra flyttfirma i Stockholm som hjälper en på traven. När det gäller andra tillgångar skiljer det sig lite från par till par hur man vill göra med uppdelningen. Många svenskar är positiva till att tjänstepensionen ska delas lika vid skilsmässa. En ny undersökning från Novus visar att 60 procent av de par som är sambo eller gifta tycker att tjänstepensionen ska delas eller att det ska finnas en möjlighet att göra det om paret kommit överens om det. I dag delar man varken tjänstepension eller inkomstpension när man går skilda vägar, utan det anses som enskild egendom. Kvinnor har dock i genomsnitt endast 71 procent av männens pension eftersom att de ofta haft lägre löner under arbetslivet och arbetat deltid mer under barnens uppväxt. Läs mer.

Bodelning är ett måste

När man skiljer sig ska en så kallad bodelning ske, skriver Arbetarbladet. Om man inte gör det på egen hand kan man ansöka om en bodelningsförrättare vid tingsrätten. Så här går det till:

  • Förrättaren försöker ena makarna.
  • Om det inte går så fattar förrättaren ett bodelningsbeslut.
  • Om någon av parterna är missnöjd med beslutet kan den överklaga beslutet inom fyra veckor.