Visst är vi många som drömmer om vår alldeles egna lägenhet, en bostadsrätt som är vår alldeles egna. Men det finns en hel del saker att tänka på innan en skriver på ett kontrakt.

359137-passing-offNär det kommer till att köpa en bostadsrätt finns det många saker att tänka på. Först och främst måste en kontrollera sin ekonomi för att se om en överhuvudtaget har råd att köpa, för något som många missar att ta med i beräkningen är att det inte räcker med ett bolån – en måste ha en kontantinsats också.  Det vanligaste är att kontantinsatsen är på minst 15 % av det totala priset för bostaden och det är nog inte alla som har de pengarna i dagsläget. Dessutom så meddelas det att alla nya lån som överstiger 50 % av bostadens totala pris ska amorteras, vilket också innebär en extra kostnad i den totala månadskostnaden för bostadsrätten (Källa). Dock ska man komma ihåg att det finns ett ljus i kostnadstunneln. Ju längre tid en amorterar och ju mer en amorterar så sänks kostnaderna över tid då skulden minskar, så visst kan det vara dyrt i början men om en ser längre framåt kommer kostnaderna att minska och bostadens värde att öka. Och om en är intresserad av att räkna ut vad dessa kostnader är i specifika fall kan en klicka här för att snabbt göra en enkel uträkning.

Att tänka på inför bostadsköpet

När lånelöften och eventuella topplån är klart är det dags att se till att en inte faller i andra fallgropar på bostadsmarknaden. Till exempel skriver Göteborgs Posten om en vital aspekt när det kommer till köp av bostadsrätt – nämligen bostadsrättsföreningens ekonomi. En bör kontrollera driftkostnader för fastigheten och om föreningen gjort avkall på underhållet av fastigheten. Detta kan signalera att bostadsrättens avgifter kan komma att öka med tiden, så en titt i föreningens årsredovisning är att rekommendera innan några kontrakt skrivs. Men det bästa tipset att ta till sig om en går i tankar på att köpa sig en bostadsrätt är att kontakta mäklaren för det objekt en är intresserad i och ställa frågor – en god idé är att skriva ner allt en undrar och helt enkelt bocka av fråga efter fråga så missas ingen vital information.