Alla har vi varit barn och alla vet vi hur glädjefyllt det kan vara att få sina kompisar samlade omkring sig och ge sig in i olika sorters lekar på ett barnkalas. Barnkalas må vara en stor höjdpunkt på året, men det är vanligtvis inte gratis. Det är emellertid inte nödvändigt att ösa pengar på en fest när det egentligen är stämningen och gemenskapen samt delaktigheten som gör kalaset minnesvärt. Ta med dig några tips och få en balans mellan din plånbok och viljan att göra ditt barn till lags.

Ett vällyckat barnkalas behöver inte kosta dyra pengar, utan bygger mer på kreativitet och gemensam förberedelse samt enkel och god mat som passar för barn. Idéer till lekar och dekorationer formas i huvudet och tillverkas med händerna. Och materialet som behövs kan du hitta hemma, dela med andra föräldrar och helt enkelt knåpa ihop själv. Att återanvända saker lär barnen att dessutom bli klimatsmarta och medvetna.

Knep och knåp – sätt din egen prägel på barnkalaset

Oavsett om du är pysseltypen eller den bekväma föräldern så finns det enkla tips för att hålla kostnaderna nere. För det första bör du vara införstådd med att barn har andra förväntningar än vuxna och de kräver egentligen inte så mycket för att bli nöjda. Det innebär att du med fördel kan baka en egen tårta som i stort sett bara består av en sockerkaksbotten och lite fyllning mellan lagren. Lek med karamellfärg och grädde och måla en superhjälte eller tillverka små söta djur av sockerdeg eller marsipan som dekorationsfigurer. Varför beställa en tårta för flera tusen kronor när din blir mer unik och där barnen dessutom kan vara med under bakningsprocessen? Konsten är att få en superenkel tårta att verka komplicerad. Vi ska även skicka med dig en liten punktlista på tidsbesparande och billiga tips inför kalastider.

  • Gör egna inbjudningskort eller ladda ned mallar på nätet
  • Gör dekorationerna själv med färgpapper, toarullar, trolldeg, eller köp dem på Ebay
  • Satsa på enkla teman som tilltalar barn överlag
  • Dela på kostnader med andra föräldrar genom att anordna ett gemensamt barnkalas
  • Håll koll på extrapriser i butikerna

Tips på billig och uppskattad mat

Glöm små avancerade snittar eller vackra bakverk. Barn är nöjda om de får något de tycker är gott och från din egen erfarenhet vet du säkert att det kan röra sig om varmkorv, hamburgare, pannkakor, bullar, söt dricka och lite godis. Varför inte göra en pannkakstårta eller små plättbakelser? Den är mättande och utgör lunch och tårta i en enda måltid. Baka egna bullar, gör nyttigt godis av fruktbitar och choklad och håll nere kostnaderna med en färgglad saft- eller juicebål istället för dyr och onyttig läsk. Försök också att inte låta socker och fett ta över kalasmaten helt.

Dags för lek!

Finns det något under ett barnkalas där du kan komma billigt undan, då är det med lekar och aktiviteter. Här sätter endast fantasin gränserna.

För de större barnen är geocoaching en perfekt sysselsättning som kombinerar hjärngympa och fysisk aktivitet. Tävla om vem som kan skapa det roligaste konstverket med bara en boll och några droppar färg – så kallad kulmålning. Gör mumieleken där barnen ska rulla in ett annat barn i så mycket toapapper som möjligt och där den som tar sig loss först vinner.

Ja, listan kan göras lång för att få till stånd ett barnkalas som blir ett minne för livet.