När en relation har blivit seriös är ett husköp ett relativt naturligt steg att ta tillsammans. Det kan kännas svårt och krångligt att ha koll på alla juridiska aspekter redan på förhand, men det är betydligt bättre att skapa sig kunskap innan köpet, än i efterhand.

Det finns mycket som kan vara bra för er båda att veta innan husköpet äger rum. Har du t.ex. koll på vad som händer vid en separation och om ni inte är gifta – vad säger sambolagen?

Samboegendom och samboavtal

köpa husPlanerar du att köpa ett hus tillsammans med din partner så räknas huset som samboegendom. Detta gäller dock enbart om huset är köpt för gemensamt bruk. Det betyder att om ni skulle hamna i en situation där ni vill avsluta förhållandet så är huset bådas och ska därmed också delas lika sinsemellan. Här är det viktigt att vara medveten om att det inte har någon betydelse vem av er som står på kontraktet, lånet eller vem som la kontantinsatsen. När eventuella skulder är avbetalda så ska det totala värdet för huset delas lika.

Att dela lika kan naturligtvis kännas väldigt tryggt, men är inte ett tillvägagångssätt som passar alla. Om ni känner att ni hellre vill att uppdelningen ska se annorlunda ut än från sambolagen så kan ni skriva ett så kallat samboavtal. I avtalet har ni själva möjlighet att göra korrigeringar och reglera hur ni vill att det ska se ut. Det kan t.ex. vara så att den som har lagt kontantinsatsen också är den som får rätt till värdet av bostaden vid en separation. Ni bestämmer vad som passar för er.

Låna pengar tillsammans

par ihopI samband med ett husköp är det inte ovanligt att ni väljer att ansöka om lånet tillsammans. Att ansöka tillsammans kommer med många fördelar, t.ex. att ni får bättre lånevillkor, en lägre ränta och lättare att få lånet beviljat överlag. När två personer ansöker om ett lån så är det en som står som huvudlåntagare och den andra blir då medsökande. Båda personerna har dock lika stort ansvar i att lånet betalas tillbaka och ni kommer även att bedömas på samma sätt. Dock tittar banken på den gemensamma betalningsförmågan för att se om lånet ska avslås eller beviljas. Innan ni ansöker är det såklart viktigt att jämföra först. Företaget Comboloan jämför bolån på bara några sekunder för att ni ska hitta lånet som passar er och er situation bäst.

Banken tittar på följande i en bolåneansökan:

  • Hur många lån du har idag och eventuella betalningsanmärkningar
  • Vilken anställningsform du/ni har
  • Hur stor och stabil inkomst ni har
  • Kreditupplysning tas på båda personerna

 

Skriv ett testamente

Ett sista tips på vägen för er som ska köpa hus tillsammans är att ni skriver ett testamente. Ett testamente bör ni skriva oavsett om ni är gifta eller sambo, men viktigast är det för samboende som inte per automatik kommer att ärva från varandra. Fördelen med att skriva ett testamente är att ni då kan säkerställa att er partner har möjlighet att bo kvar i huset om någon av er skulle gå bort. I många fall är det bra att även komplettera med hjälp av en livsförsäkring för att testamentet ska gälla.