Modet och musiken från 20-30 år sedan är tillbaka och det syns lite varstans, inte minst i klädbutiker, i hur kändisar klär sig samt vad för typ av serier som lockar tittare på Netflix. 1990-talet är hett och så aktuellt som det bara kan bli.

Det är mycket från 1990-talets modescen som är tillbaka. Inte minst mom jeans, platåskor, hårmascara, hårnypor i härliga färger liksom adidasbyxor och filaskor. En väska som kommit tillbaka med råge är den praktiska midjeväskan – både som snygg midjeväska till dagen på stan, liksom som en träningsväska att enkelt ha med sig på den längre springturen.

Om du var ung på 1990-talet

Modet på 1990-talet var som sagt mer än midjeväskan. I en artikel i Damernas Värld går det även att läsa om den älskade och hatade cykelbyxans återkomst. Alla hade cykelbyxor under 90-talet. Gärna tillsammans med en stor t-shirt i tjockt bomullstyg med ett Disney-motiv på eller ett väldigt abstrakt mönster. Fler trender från detta årtionde som både är omtyckta och avskräckande är dessa:

  • Pösiga jeans som sitter i midjan. Gärna av märket Levi’s.
  • Hängselbyxor med ett vitt, tunt linne under. Eller inget alls, om du vill se ut som en cowboy på traktorn.
  • Stretchjeans under både kjol och klänning var hett och börjar bli det igen.
  • Minimalism var väldigt inne och Kate Moss var modell nummer ett. Calvin Klein är märket som representerar båda.
  • Stråhattar och långklänningar var sommaruniformen, vilket börjar komma tillbaka även det.
  • Korta kjolar och platåskor kombinerat ala Spice Girls var och är hett.
  • Magtröjan kom och har återigen kommit till våra kalla breddgrader.
  • Jazzbyxorna var hetare än någonsin, och kanske kommer även dessa tillbaka.
  • Klackarna skulle vara rediga och tjocka, medan remmarna på sandalerna gärna fick vara tunna och nätta.

Det får gärna vara sportigt som Sporty Spice, eller grungigt som Kurt Cobain och Courtney Love stylade sig när årtiondet var i sina första år. Ett halsband med ett hjärta du delar med din bästis är även det ett hett tips, det blir kronan på verket när du sätter ihop en outfit som ska andas och verkligen vara 90-tal på riktigt.

Många älskar kläderna från 20 år sedan

Mer om 90-talets mode med midjeväskor, Buffalo-skor, Date-parfym och OKEJ-tidningen som bibel går det att läsa om både här och här.

De gamla, goda Adidas-brallorna med knäppning längst med sidorna av benen är hetare än någonsin, och vågar du så matcha med en likadan jacka – på jobbet! (Källa: Metro Mode)

Glöm för all del inte att sätta på en knytblus när du ändå är i farten, ett nitbälte när andan faller på, utsvängda byxor, miniryggsäck, pumps och färgglada solglasögon. Välj och vraka bland massor av färger och varför inte ha roligt med rött och rosa tillsammans? Det handlar endast om att hitta dig själv och våga mixa och matcha för att skapa häftiga outfits. Kort sagt – lek dig fram!