Antalet nyproduktioner på marknaden bara ökar, och det har visat sig vara en attraktiv typ av boende för många. Men det finns både för- och nackdelar med denna typ av boende. Här skrivs det vad som är bra att tänka på när du funderar på att köpa en nyproducerad bostad.

Att köpa en bostadsrätt är ett stort steg och det finns mycket att tänka på i processen. Det har blivit allt mer populärt att köpa nyproducerad bostadsrätt, och där finns det en och annan sak bra att tänka på innan du slår till.

Fördelar och nackdelar

Hos Boupplysningen kan man läsa om olika för och nackdelar när det kommer till köp av nyproduktion. Vårt tips är att läsa igenom dessa ordentligt innan du köper. Några av fördelarna är bland annat att nybyggen är fräschare och har en speciell känsla eftersom det inte bott någon i lägenheten innan dig. Dessutom är risken på att det är ett fuskbygge mindre, då denna typ av lägenheter noga måste följa regler och granskas noga. Du slipper även nervkittlande budgivningar.

”Ingen budgivning. Nyproduktioner säljs allra oftast till ett fast pris och det finns även möjlighet att ”reservera” en bostad med en handpenning. Det kan göra att du undviker en dyr och tidskrävande budgivning”, skriver Boupplysningen.

Några nackdelar med nyproduktioner är bland annat att de ofta är dyra i utgångspris, att området kring nyproduktionen kan vara stökig en period, eftersom det säkerligen byggs runt om också, eller så är det saker som inte helt färdigställts i ditt hus. Bostadsrättsföreningar som är nya r dessutom ofta sämre och redan skuldsatta. Står byggnaden på kommunalmark kan hyran också kraftigt öka.