Att flytta är ett stort steg men att flytta ihop med en annan människa är ännu större. Ofta upptäcker man egenskaper hos den andra personen som man inte visste att den hade. När man flyttar ihop gäller det främst att kompromissa, vilket det gör i relationen i övrigt också.

2013 skiljde sig flest personer sedan 1975. Hela 25 100 äktenskap slutade i skilsmässa. I Stockholm hade de äktenskap som slutade varat i genomsitt 10 år medan de i Halland och Jämtland hade varat i snitt 13 år. När man har hållit ihop i närmare 15 år har man förmodligen bott tillsammans ett bra tag. Men för att relationen inte ska sluta i separation eller skilsmässa direkt efter att man flyttat ihop finns en del knep som man kan ta till.

När det kommer till hur man vill inreda huset kan problem uppstå om man har för olika smak. En idé kan vara att köpa skräddarsydd inredning så att man kan skapa något som båda gillar. När det kommer till tavlor så kan man till exempel beställa skräddarsydda canvastavlor från Scandiwall.

Något som kan kännas tråkigt och byråkratiskt men som faktiskt är riktigt bra är att skriva samboavtal.

 

Det som de flesta par faktiskt bråkar mest om är disk, tvätt och städning. Därför kan det vara bra att bestämma i förväg vem som ska ha huvudansvaret för en syssla. Man kan till exempel testa ett löpande schema. Att man hjälps åt med arbetet skapar en riktig vi-känsla.