En eller flera skjortor är ett måste i garderobenOavsett om man är kvinna eller man (eller om man inte känner sig bekväm med någon av de benämningarna), och oavsett om man arbetar på en advokatbyrå, på en bilverkstad eller inom hemtjänsten så finns det vissa plagg som man bör ha i sin garderob. Det finns helt enkelt några unisex-måsten.

Jeans

Det finns inget material som åldras så bra som denim. Att köpa ett par mörka jeans och nöta in dem är därför en av de bästa investeringar man kan göra. Nackdelen med att köpa ett par splitternya, otvättade jeans är att de är väldigt stela, och det är inte alla som trivs med stelheten. Som tur är kan man köpa tvättade jeans, eller helt enkelt köpa jeansen på second hand. Ett par hela och någorlunda jeans fungerar i de flesta sammanhang.

Chinos

Vid lite mer formella tillfällen kanske det inte känns så bra att bära jeans, framför allt inte om man brukar ha blåbyxor i denim till vardags. Chinos är ett lite mer uppklätt alternativ, som även fungerar i lediga sammanhang. Såvida man inte umgås i kretsar där det hålls styvt på traditionerna så kommer man undan med skjorta, chinos och uddakavaj även vid festligare tillfällen. Ett alternativ till chinos är naturligtvis kjol, om man föredrar det.

Kavaj

Oavsett kön bör man äga minst en kavaj, men den behöver inte vara designad av Armani. Ofta kan man hitta snygga kavajer på second hand, som efter en vända hos skräddaren sitter riktigt bra, och det blir inte särskilt dyrt heller. Har man bara en kavaj bör den vara svart, grå eller mörkblå, men äger man flera kan man ta ut svängarna lite mer.

Skjorta/blus

Om man bara äger en skjorta eller blus bör den vara vit. Vita skjortor fungerar till allt, även om många upplever att de kan vara lite väl formella i många sammanhang. Därför kompletterar många med en ljusblå skjorta eller blus, vilket fungerar i alla sammanhang utom de allra mest formella.

En skjorta är även ett bra sommarplagg, inte minst eftersom kragen ger nacken ett visst skydd mot solen. I många länder är skjortan, gärna något oversized, det givna plagget på stranden.

 

Regnjacka

En regnjacka ger betydligt bättre rörlighet än ett paraply, och bör därför finnas i alla garderober. Det finns både högteknologiska varianter, som andas, och de klassiska i gummerad bomull. De sistnämnda är de som står emot regn bäst, men gör fysisk aktivitet till en svettigare upplevelse än det behöver vara.