Något som både är bra för bra för miljön och hälsan är att cykla, så varför inte lämna bilen i garaget och ta cykeln istället? 

1169401-bicycle-road-raceDe senaste åren har frågan om att cykla i Stockholms innerstad varit en starkt debatterad fråga med många skilda åsikter men i dagsläget ser det ut som att de hängivna cyklisterna vunnit. I fjol såldes nämligen hela 30 000 cykelkort för åtkomst till hyrcyklarna som står parkerade fastlåsta i cykelställ på flera olika platser runt om i staden. Tack vare en smart app kan man snabbt se i mobilen vart i staden som cykelställen med cyklar finns och med sitt cykelkort kan man enkelt låsa upp en av cyklarna och hyra den under dagen. När man sedan ska lämna tillbaka den är det bara att kolla i appen igen och se vart någonstans ett ledigt ställ finns. Dock är lånecykelsystemet ännu inte helt utbyggt i Storstockholm utan hittas i Stockholms innerstad, Sundbyberg, Solna, Lidingö och även i Uppsala. Men fram till år 2030 vill Stockholm ha fördubblat cyklingen och därför finns planer på stora investeringar i stadens cykelinfrastruktur samt så kommer 15 nya cykelstationer/cykelställ att byggas under år 2015 (Källa). Så den som går i tankar om att överge kollektiv- och biltrafiken för en cykel kan under året vänta sig att få sitt behov tillgodosett.

Cykla jorden runt

Att intresset för cykling sprider sig mer och mer är ingen nyhet, men något som kanske inte alla cykelfantaster känner sig manade att gör är att cykla jorden runt – men det är något som ett ungt par från Årsunda bestämt sig för att göra. Enligt en artikel i Arbetarbladet berättar paret att de förberett sig för resan under ett halvårs tid och har byggt sina cyklar från grunden så att de ska klara påfrestningarna av den långa turen. Dessutom kommer de inte komma hem igen förrän om tre år, och då är det ju inte så konstigt att de vill ha ordentliga cyklar med sig. Men vi som inte känner för att se världen från en cykelsadel ska inte känna oss helt lottlösa – Stockholm bjuder nämligen på en rad olika och vackra cykelstråk både inom och utanför tullarna!

Stadens cykelstråk

448241-family-on-bicyclesI Stockholm är det omkring 100 000 personer som varje dag hoppar upp på sadeln och tar cykeln till och från sina jobb, men det är inte bara i innerstan som det finns cykelstråk – utanför tullarna finns en rad olika platser att trampa runt på. Ett tips är till exempel att cykla från Flemingsberg till Drottningholm och samtidigt få åka färjan till Ekerö för att på hemvägen ta båten Stockolms city. Kom bara ihåg att först kontrollera SLs Cykelplaneraren som är en interaktiv karta där man skriver in vart man vill åka så visas en vägbeskrivning och hur långt du kommer att cykla. Om du sedan inte skulle orka cykla hela sträckan går det bra att ta med sig cykeln på buss, tunnelbana och tåg – se bara till att inte åka i rusningstrafik för då är cykeln nämligen inte tillåten i kollektivtrafiken. Men det finns även en del platser som man inte vill cykla på, menar författarinnan till boken ”Alla dessa cykelpromenader i Stockholmstrakten” där man hittar alla bra cykelstråk i staden. Klicka här så får du reda på vad Anna Fredriksson anser är en av Stockholms farligaste cykelbanor.