Hur kommer det sig att folk tror på horoskop? är någonting som insändaren i denna artikel funderar över. Mannen som skrivit artikeln funderar vidare på om det kan vara så att astrologi är en tro som har utvecklats till en utarbetat pseudovetenskap? Det är ju någonting han kan fundera över. Sanningen är ju faktiskt att en aldrig kan veta säkert.

Privilegierat att tacka nej till tro

Ett vi kan veta dock – är att det är privilegierat att kunna tacka nej till att tro. Och så oavsett om det handlar om religion, astrologi eller någon annan högre makt. Att ha en tro är någonting som gör att många orkar gå vidare i livet när det är jobbigt. Att känna att en själv inte bär på hela ansvaret, att det finns ett öde. Dessutom är det skönt att ibland få vila tankarna på att en Gud kan hjälpa, när en själv sitter maktlös – exempelvis om en själv ligger för döden, eller om det är en närstående som drabbats av ett trauma. Samma sak gäller för de som går till en Sierska för att försöka få svar på vad framtiden har att ge. Vi är många som drabbas av ångest när en tänker att livet kommer att komma och försvinna utan att vi ens hinner reagera. Att vara rädd för framtiden är ingenting som är konstigt och ifall det finns någon som kan berätta vad som kan hända, är det självklart lugnande. Om det är sanning eller inte, spelar det egentligen någon roll?

Vi bygger alla vårt eget öde, men det är inte alltid lätt. Ibland behövs vägledning. Ibland behövs hjälp. Det är därför vi tror. Och det är därför som tron kan bli så starkt, att den till och med kan gå överstyr. Religion kan bli farligt om den växer sig för stark. Se bara på konflikten mellan Israel och Palestina. Men den kan även hjälpa. Det handlar om en balans – för att hitta ett inre lugn.