När någon fyller år är det självklart för de flesta att köpa en födelsedagspresent. Men att köpa en present kan vara svårt. Vad vill personen i fråga ha? Vad får man absolut inte köpa i present? Och hur mycket ska den kosta?

Nästan varannan svensk köper en födelsedagspresent till sig själv, skriver man i Metro. Enligt undersökningen som visar detta är det vanligare att kvinnorna köper presenter till sig själva. Däremot köper männen dyrare presenter till sig själva när de väl slår till. Etikettexperter tycker att detta är helt ok eftersom att då får man i alla fall något som används istället för att det blir stående.

Ge inte bort något pinsamt

Det är inte helt ovanligt att en födelsedagspresent blir stående för att man inte känner att man har användning för den. Därför kan det vara bra att ge bort till exempel ett presentkort som man kan utnyttja på många olika affärer, ifall man är osäker på vad personen i fråga önskar sig. Ett annat säkert kort kan vara att köpa något ätbart i födelsedagspresent. Experter uppger att man ska försöka undvika att ge bort något som kan vara obekvämt för mottagaren. Det handlar främst om något som kan vara lite pinsamt att öppna framför släkt och vänner. Att köpa ett underklädesset kan vara ett exempel på en sådan present som man inte bör ge vid en större tillställning. Se mer.

Hur mycket ska den kosta?

När det kommer till kostnaden för presenten beror det lite på vem man köper den till. När det kommer till barn och barnkalas bör presenten inte överstiga 50-100 kronor. Vad gäller presenter till familjen kan man kosta på sig lite mer. Det brukar dock finnas en gräns för hur mycket man har råd att lägga på presenten, om man inte är kunglighet det vill säga. Prins Harry av England fick 120 miljoner kronor i 30-årspresent.

”Prins Harry av England får en ordentlig födelsedagspresent i september då han fyller år: 120 Mkr. Det är arvet efter hans mor, prinsessan Diana, som utfaller på “playboyprinsens” 30-årsdag, enligt The Mirror.” Läs mer.